officeTrends

Kantoortrends 2019 - 2020: vijf focuspunten voor kantoorinrichting

Deze zomer is een nieuwe kans om op de kar te springen met de laatste trends in de wereld van kantoorontwerp. We sommen er vijf voor u op. In deze selectie vindt u geen vluchtige hypes, maar stromingen die passen bij de manier waarop kantoren vandaag – en morgen – werken.

1. Ontspanning

In de war for talent krijgt u een beentje vóór door aandacht te tonen voor het welzijn van uw medewerkers. En dat uit zich in de manier waarop kantoren eruitzien. Waarom geen plaats maken voor een yogasessie tijdens de middagpauze? Of zelfs een kalme plek voor een powernap? Voor werknemers draagt het allemaal bij tot een beter gevoel op de werkvloer.

2. Technologie

“Alexa, bestel koffie.” Spraakgestuurde assistenten maken het leven efficiënter. Geen wonder dus dat steeds meer mensen er in hun privéleven gebruik van maken. En ook op kantoor zal nieuwe technologie steeds meer zijn nut bewijzen. Flexibele werknemers hebben flexibele technologie nodig: draadloze verbinding, gebruiksvriendelijke tools om samen te werken op afstand, of zelfs gewoon een stopcontact op de juiste plek om hun laptop aan te sluiten. Alles om de efficiëntie te verhogen en het kantoorleven eenvoudiger te maken.

3. Natuur

Ook dit jaar zet de trend zich door om natuur een plek te geven op de werkvloer. Nog een stap verder is ‘biofiel’ design. ‘Biofilie’ is de theorie dat mensen instinctief op zoek gaan naar connectie met andere levende systemen. Dat verklaart waarom mensen zich minder gestresseerd voelen wanneer er een plant in de buurt staat. En leidt er bijvoorbeeld toe dat ontwerpers steeds meer nadenken over de rol van daglicht en organische vormen op kantoor.

4. Samenwerking

Ruimte om samen te werken is niet nieuw. Wat wél verrast, is de groeiende trend om samenwerking niet alleen binnen teams aan te moedigen, maar zelfs met andere bedrijven. Die aanpak komt aangewaaid vanuit de startupscène, waar kleine bedrijfjes vaak samen in één kantoor zitten. Uit spontane ontmoetingen tussen medewerkers komt een interessante kruisbestuiving voort.

5. Karakter

In 2019 mag een kantoor niet meer onpersoonlijk zijn. Het mag gerust wat karakter hebben en de eigenheid van uw bedrijf uitstralen. Op de muur dus geen neutraal beige, maar een knalkleur die bij uw logo past. Ook ruwe texturen en handgemaakte objecten winnen aan populariteit. Denk maar aan banken, vloeren of muren van steigerhout of een unieke bloempot. Het zijn kleine ingrepen die veel sfeer toevoegen.

Hoe 2020 eruitziet in uw eigen kantoor? Dat weet u zelf het beste. Intussen houden wij de vinger voor u aan de pols en geven u advies over trends die voor u kunnen werken. Vraag maar raak!