Conseil0518 SoMe

Laat uw HVAC-systeem volledig nakijken voordat u tekent

Heeft u die zeldzame parel gevonden? Een werkruimte zoals u die graag ziet, die binnen uw budget en in uw begeerde buurt ligt? Heeft het onderzoek van het gebouw geen gebrek aangetoond? Wacht toch maar even met uw handtekening!

Nu u het perfecte pand heeft gevonden, dewelke volledig beantwoordt aan uw behoeftes, kan u wellicht niet wachten met het huurcontract te ondertekenen… Maar u klikt best nog een aantal keer met uw pen voordat u uw kostbare handtekening zet…

Let op voor verborgen kosten !
Vooraleer u het huurcontract officieel bekrachtigt, moet u zeker het verwarmings-, ventilatie- en aircosysteem nagaan, ook wel HVAC genoemd, Engels voor Heating, Ventilation and Air Conditioning. Het is belangrijk om te weten of het regelmatig onderhouden wordt en of het goed functioneert. Kijk ook goed het deel “totaalgarantie” in het onderhoudscontract na. Die kosten zijn normaliter voor de eigenaar. Op deze manier kunt u bepalen hoeveel u in werkelijkheid zal betalen. Het zou jammer zijn mocht uw onderneming door deze post meer kosten maken.

Tijdens de onderhandelingen over deze kwestie zal een onafhankelijke Tenant Rep u stap voor stap kunnen bijstaan.

50% van de energiefactuur
Als de HVAC-post u toch “niet zo belangrijk lijkt”, zal het volgende u vast op andere gedachten brengen…

De kosten van verwarming en airconditioning maken in het algemeen de helft van uw energiefactuur uit. We hebben het hier over onderhoud en brandstoffen. U kan er dus maar best zeker van zijn dat het systeem goed onderhouden is en correct werkt. Op deze manier kan u zich een beter beeld vormen van het exacte bedrag op uw energiefactuur, dat u elk trimester zal moeten vereffenen gedurende uw huurovereenkomst.

Een defecte verwarming wordt vaak niet opgemerkt…
Heel wat huurders voelen zich zo goed als veilig, wanneer hun werklocatie werd geïnspecteerd. Volgens de grondregels van de bouwkunst moet ook het HVAC-systeem zijn nagekeken, maar dat gebeurt niet altijd. De airconditioning aan- en uitschakelen, en de buitenkant van de installatie nakijken, is niet voldoende. Problemen met de HVAC-systemen worden vaak niet opgemerkt. En een oud en/of defect systeem overnemen kan u maanden of jaren later nog duur komen te staan. U bent gewaarschuwd.

Bescherm uw werknemers
Elke werkgever is verantwoordelijk voor het welzijnsbeleid in zijn onderneming. Zo is het hebben van een airconditioning- en verluchtingssysteem in de werkruimte verplicht. De lucht moet er voldoende ververst worden.

Het hoofddoel van een aircosysteem is een groter comfort garanderen, de efficiëntie en productiviteit van iedereen verbeteren, een goede luchtkwaliteit verkrijgen en een aangename temperatuur doorheen de werkdag behouden. Als de installatie defect of slecht onderhouden wordt, kan het HVAC zich echter tegen u keren. Een defecte airconditioning kan leiden tot een atmosfeer die vervuilender is dan de buitenlucht, wat de gezondheid schaadt. De optredende symptomen, zoals migraine en sinusitis, hebben zelfs een term : SBS, Sick Building Syndrome. Dit syndroom kan gelinkt zijn aan een defect of slecht onderhouden aircosysteem. Om dit te vermijden, is het van uiterst belang het systeem regelmatig na te kijken, net zoals een grondige schoonmaakbeurt.

Eis volledige duidelijkheid
Om al deze redenen (de gezondheid van uw werknemers en het bedrag van uw energiefactuur) is het belangrijk een volledig en gedetailleerd overzicht (een technisch due diligence) van het HVAC te hebben, vooraleer u akkoord gaat.

Denk aan deze twee posten:
- het onderhoud van het gebruikte HVAC-systeem, zoals de staat van de convectors, een goed functionerende luchtverversing en geschikte thermostaten ;
- het omniumcontract, inclusief de machinerie en grote werken

De onderhoudskosten (gebaseerd op de quotiteiten van uw werkruimte) zijn weliswaar voor uw rekening, maar een gedeelte van de totaalgarantie is voor rekening van de eigenaar. Zo’n 40% van de kosten van machinerie wordt gedekt door diezelfde totaalgarantie.

Omring u met de juiste personen
Bespaar u onnodige stress en laat u bijstaan door een onafhankelijke Tenant Rep die samenwerkt met deskundigen op technisch gebied. Hij zal u informeren over de staat van het HVAC-systeem, en zal ook tijdens de onderhandelingen nagaan welke clausules in het contract hieraan gelinkt zijn. Met een onafhankelijke Tenant Rep zal u op uw beide oren kunnen slapen, wetende dat u perfect bent ingedekt.

Conseil0518 SoMe Yves8 

Onze beëdigd landmeter-expert geeft u advies over waar rekening mee te houden voordat u uw huurovereenkomst ondertekent.